Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει...SOS

Ένα όμορφο βιντεάκι για την επιβάρυνση του πλανήτη μας και πώς μπορούμε να τον κάνουμε ξανά υγιή.

Το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική


Σε επίπεδα-ρεκόρ το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής
Η απώλειά τους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 1.450 ετών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια και το μέγεθός της
  Λονδίνο
 
Η απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής έχει φθάσει σε επίπεδα- ρεκόρ των τελευταίων 1.450 ετών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια και το μέγεθός της. Μάλιστα οι έντονες τάσεις μείωσης των πάγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες μαρτυρούν ότι σύντομα τα καλοκαίρια οι πάγοι θα εξαφανιστούν από την Αρκτική, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο των ΗΠΑ το 2011 οι πάγοι της Αρκτικής έφθασαν στο δεύτερο μικρότερο μέγεθός τους από το 1979 καλύπτοντας 4,33 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της νέας μελέτης Κριστόφ Κίναρντ, γεωγράφος από το Centro de Estudios Avanzados en Zonas Aridas στη Χιλή «μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί η διάρκεια και το μέγεθος του ανησυχητικού φαινομένου».

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το νερό στη θρησκεία μας



Το νερό στην τέχνη

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι συνθέτες έχουν κληθεί να γράψουν μουσική «που έχει σχέση με το νερό.». Στη Βενετία μουσικοί συνέθεσαν μουσική για τους γονδολιέρηδες και ο Χέντελ (Handel) το 1717 έγραψε τη «Μουσική των Νερών» προς τιμή του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Α΄ για μια γιορτή που είχε διοργανώσει στον ποταμό Τάμεση.

Κι άλλοι μεγάλοι συνθέτες έχουν εμπνευστεί από τη μαγεία του νερού...




Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Γιορτάζει η σημαία μας!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TB3LUNuALl0






Στα βήματα των ελευθερωτών της Θεσσαλονίκης 100 χρόνια πριν, βάδισαν σήμερα το πρωί εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές - κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, ...μπήκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης. Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική έπαρση της σημαίας, στο μνημείο του Λευκού Πύργου, συνοδευόμενη από κανοβολισμούς.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη μας!

http://www.youtube.com/watch?v=-xiVJ4MeRZ4&feature=related (πατήστε το σύνδεσμο για να ακούσετε το τραγούδι)

Άποψη της όμορφης Θεσσαλονίκης μας από το Επταπύργιο

Περιηγηθείτε στον Άγιο Δημήτριο

26η Οκτωβρίου

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη μας που γιορτάζει, στους Δημήτρηδες και στις Δημητρούλες!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Η βροχούλα και το πεύκο", μια ιστορία από τη μαθήτρια...Χρυσοπηγή


"Η βροχούλα και το πεύκο"
Κάποτε, σε μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας, την Αθήνα υπήρχε ένα νεαρό πεύκο που ανέπνεε συνεχώς καυσαέρια!
-πουφ! Τι καπνός και τι ξηρασία είναι αυτή;  Βαρέθηκα να πρέπει να χώνω βαθιά τις ρίζες μου για να βρω σταγονίτσα νερού…!!!
Και… πράγματι! Ύστερα από λίγα λεπτά η αγαπημένη του βροχούλα κατέβηκε να το δροσίσει.
-Βροχούλα Πετρούλα! Τι κάνεις εδώ; Ξέχασες? Είναι ακόμη καλοκαίρι και το ‘’κίτρινο χώμα’’ δεν έχει φύγει.
-Το ξέρω καλό μου, μην ανησυχείς. Ένα περιπλανώμενο στους δρόμους της Αθήνας περιστέρι μου έστειλε ένα γράμμα γράφοντας μου:
Ένα πεύκο, κάτω στην Αθήνα,
κλαίει από την πείνα
Το καημένο, δεν έχει νερό
Θαρρώ, ότι είναι πολύ τρομερό!
-Αλήθεια; Τι καλά! Και σε άφησαν οι ξινές ξαδέρφες σου η αστραπή και το χαλάζι να φύγεις;
-Δεν με άφησαν ακριβώς… το έσκασα! Ήρθα να σου ρίξω 3-4 σταγονίτσες μου και να φύγω βιαστικά για να τους αποδείξω ότι είμαι αρκετά υπεύθυνη σαν και αυτές! Δώδεκα ακριβώς πρέπει να είμαι πίσω στο παλάτι μου.
-Το δεντράκι στεναχωρήθηκε, μα δεν έχασε χρόνο και άρχισε να παίζει διάφορα παιχνίδια με την Πετρούλα.
-Πευκάκι… είναι δώδεκα ακριβώς και από στιγμή σε στιγμή οι ξαδέρφες μου θα ξυπνήσουν.
Η βροχούλα άρχισε να σταματά με γοργούς ρυθμούς και να αφήνει τις τελευταίες τις σταγόνες πάνω στα πλέον δροσισμένα φύλλα του πεύκου ως ένδειξη ότι δεν θα το αφήσει ποτέ χωρίς νερό!!!!!
Το δεντράκι περίμενε πώς και πώς την μοναδική του φιλενάδα να παίξει μαζί του καθώς ήταν και μικρό και να του ποτίσει τις ρίζες.
Έπειτα από 5-6 μερούλες η βροχούλα ξανακατέβηκε να ποτίσει την ξέρη γη της Αθήνας και να δει πάλι τον πολυαγαπημένο της φίλο.
Αυτό συνεχιζόταν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου ώσπου οι ξαδέρφες της Πετρούλας άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες του παλατιού και την άφηναν να κατεβαίνει όποτε θέλει στη γη. Το δεντράκι καθώς έπαιζε διάφορα παιχνίδια με την βροχή διαπίστωσε πόσο πολύ ταιριάζουν και γλυκά γλυκά της είπε ότι είναι το άλλο της μισό. Το ταιριαστό ζευγαράκι της βροχής και του δέντρου παντρεύτηκε και έκανε πολλούς απογόνους ενώ βασίλευε στο παλάτι των 4 στοιχείων μέχρι το τέλος της ζωής τους…!!!
 ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ




28η Οκτωβρίου 1940 (πηγή Βικιπαίδεια)

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του 40 ή Έπος του 40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου1941, με την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, όπου η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς, συνεχίστηκε ως Ελληνο-ϊταλο-γερμανικός πόλεμος.


Η επίδοση και το "ΟΧΙ" 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Η αντεπίθεση 

Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτέθηκε και ανάγκασε τον ιταλικό σε υποχώρηση και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. Η αντεπίθεση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1941, απέτυχε, με κέρδος μόνο μικρές εδαφικές εκτάσεις στην περιοχή της Χειμάρρας. Τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, οι Ιταλοί ξεκίνησαν και αυτοί νέα αντεπίθεση. Από τις 12 Απριλίου, ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Ακολούθησε η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, στις 20 Απριλίου και με τους Ιταλούς, τρεις μέρες αργότερα, οι οποίες περαίωσαν τυπικά τον ελληνοϊταλικόγερμανικό πόλεμο.


"Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες", Ουίνστον Τσώρτσιλ

28η Οκτωβρίου 1940 (βίντεο)
http://www.youtube.com/watch?v=m_1IRlot0Bo

28η Οκτωβρίου 1940. Μετάδοση από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών του πρώτου ανακοινωθέντος του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου...


Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (πηγή Βικιπαίδεια)


 Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το ελληνικό τορπιλοβόλο αρ.11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαρατήρητο κάτω από την μύτη των πυροβολείων του Καρα-μπουρνού ανατίναξε με δύο τορπίλες το γερασμένο Τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» το οποίο με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του είχε αναλάβει την προστασία της πόλης από ξηράς και θαλάσσης. Το γεγονός αυτό είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνομένων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει την πόλη στον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό. Την ίδια μέρα, στην Άνω Τζουμαγιά, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στη ΣόφιαΑθανάσιος Σουλιώτης κλήθηκε να συναντήσει εκεί το Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ αλλά αντί αυτού συνάντησε τελικά

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

"Παιχνίδια και ψιλικά" του Ν. Ανδρικόπουλου...ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή



http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip18/Default.html(πάτα πάνω στο σύνδεσμο για να διαβάσεις το βιβλίο)

Αν σου άρεσε το βιβλίο, πάτα στις Χρήσιμες διευθύνσεις το σύνδεσμο Πλήθος βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, ψάξε την παιδική λογοτεχνία και επίλεξε όποιο σου κάνει εντύπωση! Μπορείς να τα διαβάσεις όλα, όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ένα τραγούδι που λατρεύουν τα μαθητούδια μου και τους το αφιερώνω


Νερό, πηγή ζωής! Για πόσο άραγε;


Η ιστορία του ανθρώπου ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με το νερό. Ο πρωτόγονος άνθρωπος φρόντιζε να κατοικεί και να ζει κοντά στις πηγές, στους ποταμούς και τις λίμνες. Όλοι οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί άνθισαν γενικώς κατά μήκος των μεγάλων ποταμών, όπως ο αιγυπτιακός κατασκευάζοντας φράγματα και κάθε είδους υδρευτικά συστήματα εξασφαλίζει το απαραίτητο νερό και πολλές φορές το φέρνει κοντά του από αρκετά μακρινές αποστάσεις.
            Αντιμετωπίζουμε όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα αποθέματα του γλυκού νερού που υπάρχουν στη γη και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους είναι λιγοστά, μόλις το 0,01% των νερών, αλμυρών και γλυκών του πλανήτη. Αυτά τα λιγοστά αποθέματα γλυκού νερού που υπάρχουν εμείς οι άνθρωποι, αντί να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο για να μην εξαντληθούν, τις περισσότερες φορές τα σπαταλάμε χωρίς κανένα μέτρο, κυρίως για πότισμα των καλλιεργειών  (άρδευση), με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ποσότητά τους. Επιπλέον, πολλές φορές ρυπαίνουμε τις πηγές του γλυκού νερού, κυρίως με βιομηχανικά και χημικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα του νερού. Έτσι το νερό πια δεν επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του πλανήτη.
            Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες τα γλυκά νερά εξαντλούνται συνεχώς οδηγούνται σε ερημοποίηση. Ερημοποίηση σημαίνει ότι τεράστιες εκτάσεις έχουν ήδη γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον έρημοι. Και, όπως γνωρίζουμε, στην έρημο δεν μπορεί να ζήσει τίποτα, ούτε άνθρωπος ούτε ζώα ούτε φυτά. Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται θα πεθάνουν από λειψυδρία και από μολυσμένα νερά. Η Αφρική και η Ασία έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ενώ σύντομα θα έχει και η νότια Ευρώπη, αν δεν κάνουμε κάτι. 

Ένα ταξίδι στους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες!


Ένα μικρό και χαριτωμένο βιντεάκι για τον κύκλο του νερού. Απολαύστε το!!!