Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η ΚΥΡΙΑ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙ


Γεια σας είμαι η γύρη. Είμαι η κίτρινη σκόνη των λουλουδιών που βρίσκομαι στους ανθήρες των στημόνων και αποτελούμαι από μικροσπόρια. Όταν ωριμάσω, οι ανθήρες των στημόνων ανοίγουν και τότε περιμένω με λαχτάρα να μεταφερθώ στο στίγμα του υπέρου. Η μεταφορά μου γίνεται με τη βοήθεια των μελισσών που έρχονται να πάρουν το νέκταρ από το άνθος και τότε κολλάω στην κοιλιά τους και αυτές με μεταφέρουν στα άλλα άνθη που πάνε για τον ίδιο σκοπό. Άλλος τρόπος για να μεταφερθώ είναι ο άνεμος και το νερό.  Εκεί στο στίγμα σμίγω με τα αυγοκύτταρα της ωοθήκης (ωάρια) και τα γονιμοποιώ. Αυτό είναι το μεγάλο μου ταξίδι για να συνεχιστεί το είδος μας.
  
Γράφει η Tweety

Η μέρα μιας κοινής μέλισσας εργάτριας

Γεια σας! Θα θέλατε λίγη φρέσκια γύρη; Λοιπόν, με λένε Ρούντια και μένω σε αυτό το τακτοποιημένο δωματιάκι από πάντα! Το πρωί κατά τις επτά μελισσιώρα, χτυπάει η καμπάνα της εκκλησίας και όλοι μαζεύονται εκεί για να προσκυνήσουν και να ευλογήσουν το άγιο μέλι. Αργότερα οι άντρες πάνε για να μαζέψουν γύρη και νέκταρ ενώ, εγώ, μια κοινή εργάτρια ταΐζω την βασίλισσα βασιλικό πολτό. Μέχρι τις οκτώ και μισή το βραδάκι αυτό γίνεται. Μετά όλοι γυρνάνε στα σπίτια τους, τρώνε ένα ζεστό πιάτο φαγητό και πέφτουν για ύπνο στα μαλακά στρώματά τους. Αυτό γινόταν και γίνεται μα που θα πάει; Θα επέμβουν και σε αυτό οι άνθρωποι…!!!
Γράφει η Χρυσοπηγή






Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το οικοσύστημα του δάσους

Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στο διαδικτυακό τόπο του πανελλήνιου σχολικού δικτύου με πλούσιο υλικό και παιχνίδια για το οικοσύστημα του δάσους.

Από τι κινδυνεύουν τα δάση;

Κάνε κλικ  εδώ για να ταξινομήσεις και ομαδοποιήσεις με τη βοήθεια της εφαρμογής τις αιτίες από τις οποίες κινδυνεύουν τα δάση.

Εθνικοί δρυμοί της Ελλάδας

Πατήστε εδώ και εξερευνήστε τους εθνικούς δρυμούς της χώρας μας.



Έλεν Κέλλερ

(Επειδή μου ζητήσατε να μάθετε γι` αυτή τη γυναίκα που αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα προσπάθειας, θέλησης και αισιοδοξίας για ζωή)


Η Έλεν Άνταμς Κέλλερ (27 Ιουνίου 1880-1 Ιουνίου 1968) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας και ακτιβίστρια. Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι ήταν κωφή και τυφλή και την πήγαν στο Ινστιτούτο Τυφλών της Βοστώνης, όπου την ανέλαβε η παιδαγωγός Άννα Σάλιβαν. Η περίπτωσή της διαδόθηκε παγκοσμίως λόγω ενός θεατρικού έργου το οποίο ήταν βασισμένο στην αυτοβιογραφία της, που αναπαριστούσε τις προσπάθειες της Σάλιβαν να αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί της με την παντελή έλλειψη ομιλίας. Τελικά, έμαθε τη νοηματική γλώσσα και το 1888 γύρισε στη Βοστώνη, όπου θεωρήθηκε παιδί θαύμα.
Έμαθε γερμανικά, ελληνικά και λατινικά. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914. Συνέχισε τη μελέτη ξένων συγγραφέων και φιλοσόφων, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέας. Έκανε ταξίδια στην Ευρώπη, όπου γνωρίστηκε με τον Μπέρναρντ Σω. Στη Σκωτία ανακηρύχτηκε επίτιμη διδάκτορας. Είχε δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή της στον πόλεμο. Επίσης, υπήρξε υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου, των εργατικών δικαιωμάτων και του σοσιαλισμού, καθώς και άλλων προοδευτικών κινημάτων.
Πέθανε το 1968. Κυριότερα έργα της είναι: "Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ", "Η ιστορία της ζωής μου", "Απαισιοδοξία", "Η θρησκεία μου", "Ειρηνικό βραδινό".
Μερικές διάσημες φράσεις της είναι οι εξής:
  • “Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει- όμως πολλές φορές κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε την πόρτα που έχει ανοίξει για μας”.
  • “Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση”
  • “Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα-μαζί μπορούμε να κάνουμε  τόσα πολλά”
  • “Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είναι κανείς τυφλός είναι να έχει όραση μα όχι όραμα”
  • "Τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ή να τα αγγίξει κανείς. Πρέπει να τα αισθανθείς με την καρδιά.”
  • “Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.”
  • “Όλα όσα απολαύσαμε δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν. Όλα όσα αγαπάμε γίνονται κομμάτι μας”
  • “Πίστη είναι η δύναμη με την οποία ένας κομματιασμένος κόσμος θα αναδυθεί στο φως”
  • “Κράτησε το πρόσωπό σου κάτω από τις ηλιαχτίδες και ποτέ δεν θα δεις την σκιά..”




Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η λοξή φάλαγγα του Επαμεινώνδα

Πολεμική ταχτική που εφαρμόστηκε από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα το 371 π.Χ., ενάντια στους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα. Αρχηγός των Σπαρτιατών ήταν ο Κλεόμβροτος. Η συνηθισμένη παράταξη στις μάχες, κατά την αρχαιότητα, ήταν σε τρεις γραμμές (δεξιά, κεντρική, αριστερή), με το ίδιο βάθος, ανάλογο με τον αριθμό των οπλιτών. Στη μάχη στα Λεύκτρα, ο Κλεόμβροτος παράταξε το στρατό του σε τρεις γραμμές, που καθεμιά είχε βάθος 12 ασπίδες. Μπροστά σ' όλη την παράταξη τοποθέτησε το ιππικό του.


Ο Επαμεινώνδας ενίσχυσε την αριστερή πτέρυγά του (γραμμή). Σχημάτισε φάλαγγα με βάθος 50 ασπίδων, γιατί ήξερε πως το δεξιό μέρος των αντιπάλων κατείχε ο Κλεόμβροτος με τους Σπαρτιάτες οπλίτες, ενώ στις άλλες γραμμές ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών.
Πίστευε ότι αν σπάσουν οι Σπαρτιάτες, οι άλλοι θα διαλυθούν.
Μπροστά έβαλε τον Ιερό Λόχο, που τον διοικούσε ο Πελοπίδας. Στο κέντρο και στη δεξιά πτέρυγα παράταξε κλιμακωτά λίγους οπλίτες. Μπροστά από όλη την παράταξη έβαλε το άριστο Θηβαϊκό ιππικό. Έτσι η όλη παράταξη είχε λοξό σχηματισμό. Ήταν τολμηρή και ριψοκίνδυνη, αλλά επαναστατική και μεγαλοφυής.
Η μάχη ήταν φοβερή και, παρά τη γενναιότητα των Σπαρτιατών, η γραμμή τους έσπασε κι άτακτα πια εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης. Σκοτώθηκαν ο Κλεόμβροτος, ο Δείνονας, ο Σφοδρίας κι ο γιος του Κλεώνυμος, 400 συνολικά Σπαρτιάτες και 1.000 άλλοι Λακεδαιμόνιοι. Οι Σπαρτιάτες ζήτησαν ανακωχή για να θάψουν τους νεκρούς τους. Η πρωτοφανής τακτική του Επαμεινώνδα έφερε την ήττα στο δυνατότερο και καλύτερα οργανωμένο στρατό της αρχαίας Ελλάδας. Όλη η Ελλάδα θαύμασε το θρίαμβο του Επαμεινώνδα. Η λοξή φάλαγγα εφαρμόστηκε σαν ταχτική και στα επόμενα χρόνια με τα ίδια αποτελέσματα. Εκτός απ' τους άλλους, την εφάρμοσε ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας, της Πρωσίας κι ο Μέγας Ναπολέοντας.
LivePedia.gr

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

H Θήβα γίνεται μεγάλη δύναμη

H Aθήνα και η Σπάρτη είχαν εξασθενίσει αρκετά μετά τους εμφύλιους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί. Έτσι μια άλλη πόλη άρχισε να δυναμώνει και δημιούργησε και δική της ηγεμονία. H πόλη αυτή ήταν η Θήβα. Στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Θήβας, βοήθησαν και δύο φίλοι στρατηγοί, ο Πελοπίδας και ο Eπαμεινώνδας που οργάνωσαν το στρατό της με νέο τρόπο και τον έκαναν σχεδόν αήττητο.

O Πελοπίδας ίδρυσε τον Iερό Λόχο και ο Eπαμεινώνδας επινόησε τη λοξή φάλαγγα. Στη λοξή φάλαγγα ο Eπαμεινώνδας χώριζε το σώμα του στρατού σε δύο μέρη: στο αμυντικό στη δεξιά πλευρά που ήταν ολιγάριθμο και στο επιθετικό στην αριστερή πλευρά που ήταν πολυάριθμο. Έτσι αιφνιδίαζε τον εχθρό εύκολα.
H Aθήνα και η Σπάρτη, μπροστά σ'αυτό τον κίνδυνο, συμμάχησαν για να κτυπήσουν τη Θήβα. O σπαρτιατικός στρατός νικήθηκε στα Λεύκτρα και οι Θηβαίοι έφτασαν σχεδόν μέχρι τη Σπάρτη. Λίγα χρόνια αργότερα σκοτώθηκαν οι δύο σπουδαίοι στρατηγοί της Θήβας σε μάχες: ο Πελοπίδας στη Θεσσαλία και ο Eπαμεινώνδας στη μάχη της Mαντίνειας. Aυτό σήμανε και το τέλος της ηγεμονίας της Θήβας.
(http://www.odyssey.com.cy/main/default.aspx?tabID=122&itemID=850&mid=834)



Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες

Ο μαγικός κύριος με τις κολοτούμπες του οδηγεί τα παιδιά στη συγγραφή μιας Περιπέτειας, με συνεχείς ανατροπές για τον ήρωα. Αποκαλύπτει τα μυστικά του και γίνεται ο καθοδηγητής κι ο φίλος τους, που τα εκπαιδεύει στη δημιουργική σκέψη και γραφή, βοηθάει την αυτοέκφρασή τους, αναπτύσσει τη φαντασία τους.

Τίτλος: Ο μαγικός κύριος Κολοτούμπας γράφει ιστορίες
ΣυγγραφέαςΜαρία Χατζή
(Εκδόσεις Σαΐτα)

Όρνιθες του Αριστοφάνη- κόμικ


ΥΠΟΘΕΣΗ

Στους Όρνιθες (πουλιά) πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν το φανταστικό κι η ουτοπική επιθυμία. Θέμα του είναι η φυγή του βασανισμένου κι ειρηνόφιλου ανθρώπου για μια χώρα που επικρατεί μια παραμυθένια ειρήνη. Δυο καλοί πολίτες φεύγουν απ’ τον τόπο τους και φτιάχνουν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη τη Νεφελοκοκκυγία (κατοικία κούκων στα σύννεφα), όπου βασιλεύουν τα πουλιά. Το κακό είναι ότι σε λίγο βρίσκονται εκεί κι άλλοι άνθρωποι, οι φαύλοι της Αθήνας που θέλουν να πάρουν μέρος στην ίδρυση της νέας πόλης. Έτσι ο Αριστοφάνης έχει την ευκαιρία να φέρει πάνω στη σκηνή μιαν ολόκληρη σειρά από εκπληκτικούς τύπους που ο καλύτερος εκπρόσωπός τους είναι ένας ποιητής που θα ήθελε να μεταμορφωθεί σε αηδόνι. Σε λίγο αναγγέλλεται και μια πρεσβεία των θεών. Με την κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί τους συκοφάντες και τους δημοκόλακες ακόμα και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μέλισσα, ένα εργατικό έντομο



http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D108/558/3664,15900/extras/mtpd_c03_melisses/index.html

http://kpe-kastr.ark.sch.gr/site/presentations/Honeybee/index.html

Πάτα τους παραπάνω συνδέσμους και μάθε για την κοινωνία των μελισσών.

Πάτα κι εδώ κι έλεγξε τις γνώσεις σου με ένα... μελισσοσταυρόλεξο.

Μαθαίνουμε για το λύκο

Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα



Πάτα τον παρακάτω σύνδεσμο και μάθε παίζοντας τα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα.
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D108/558/3664,15900/extras/mtpd_c03_zoa_mindmap/index.html

Περιβαλλοντικός χάρτης Ελλάδας

Η γονιμοποίηση των φυτών

Η ιστορία ενός σπόρου
Η ζωή ενός φυτού αρχίζει όταν ένας σπόρος φυτευτεί στο χώμα και φυτρώσει. Ο σπόρος αυτός έχει δημιουργηθεί από ένα ίδιο φυτό -γονέα.

Ο σπόρος βρίσκεται μέσα στον καρπό του φυτού-γονέα. 


Για να δημιουργηθεί ο καρπός, πρέπει πρώτα να γονομοποιηθεί το λουλούδι του φυτού, που το ονομάζουμε άνθος. Η γονιμοποίηση του άνθους γίνεται με τη γύρη.

Τα μέρη του άνθους
Η γύρη μεταφέρεται, συνήθως με τον άνεμο ή τα έντομα, από το άνθος ενός φυτού σε ένα άλλο άνθος του ίδιου φυτού. Έτσι σιγά σιγά δημιουργείται ο νέος καρπός ,ο οποίος περιέχει έναν ή περισσότερους σπόρους και οι οποίοι με τη σειρά τους είναι έτοιμοι αν τους φυτέψουμε να γίνουν φυτά.
Πάτα τους παρακάτω συνδέσμους και παίξε με τα μέρη του άνθους: