Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

H Θήβα γίνεται μεγάλη δύναμη

H Aθήνα και η Σπάρτη είχαν εξασθενίσει αρκετά μετά τους εμφύλιους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί. Έτσι μια άλλη πόλη άρχισε να δυναμώνει και δημιούργησε και δική της ηγεμονία. H πόλη αυτή ήταν η Θήβα. Στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Θήβας, βοήθησαν και δύο φίλοι στρατηγοί, ο Πελοπίδας και ο Eπαμεινώνδας που οργάνωσαν το στρατό της με νέο τρόπο και τον έκαναν σχεδόν αήττητο.

O Πελοπίδας ίδρυσε τον Iερό Λόχο και ο Eπαμεινώνδας επινόησε τη λοξή φάλαγγα. Στη λοξή φάλαγγα ο Eπαμεινώνδας χώριζε το σώμα του στρατού σε δύο μέρη: στο αμυντικό στη δεξιά πλευρά που ήταν ολιγάριθμο και στο επιθετικό στην αριστερή πλευρά που ήταν πολυάριθμο. Έτσι αιφνιδίαζε τον εχθρό εύκολα.
H Aθήνα και η Σπάρτη, μπροστά σ'αυτό τον κίνδυνο, συμμάχησαν για να κτυπήσουν τη Θήβα. O σπαρτιατικός στρατός νικήθηκε στα Λεύκτρα και οι Θηβαίοι έφτασαν σχεδόν μέχρι τη Σπάρτη. Λίγα χρόνια αργότερα σκοτώθηκαν οι δύο σπουδαίοι στρατηγοί της Θήβας σε μάχες: ο Πελοπίδας στη Θεσσαλία και ο Eπαμεινώνδας στη μάχη της Mαντίνειας. Aυτό σήμανε και το τέλος της ηγεμονίας της Θήβας.
(http://www.odyssey.com.cy/main/default.aspx?tabID=122&itemID=850&mid=834)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου