Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μακεδονία-Μέγας Αλέξανδρος

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι Μακεδόνες τον 4ο π.Χ. αιώνα απέκτησαν μεγάλη δύναμη. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ δημιούργησε ισχυρό στρατό και αντιμετώπισε με επιτυχία τους εχθρούς της χώρας του στο βορρά.
Αργότερα νίκησε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) και ανέλαβε αρχηγός της εκστρατείας εναντίον των Περσών. Το σχέδιο αυτό όμως ματαιώθηκε, γιατί ο ίδιος δολοφονήθηκε. Διάβασε περισσότερα εδώ.
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών, ο σπουδαιότερος κατακτητής που το όνομά του έγινε θρύλος στους αιώνες, γεννήθηκε το 356π.Χ., γιος του Φίλιππου και της Ολυμπιάδας. Μεγάλωσε έχοντας δάσκαλο τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και πρότυπό του τον ήρωα Αχιλλέα, που θεωρούσε πως ήταν πρόγονός του. Διάβασε περισσότερα εδώ.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΊΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- ΓΡΑΝΙΚΟΣ, ΙΣΣΟΣ
Ο Μ. Αλέξανδρος με πολύ στρατό ξεκίνησε για την Περσία (334 π.Χ.). Έφτασε στην Τροία, όπου τίμησε ξεχωριστά τον Αχιλλέα. Στη συνέχεια νίκησε τον περσικό στρατό στο Γρανικό ποταμό και την Ισσό.
 Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η χώρα του Νείλου με τις πυραμίδες και τους θρύλους της τράβηξε το ενδιαφέρον του Μ. Αλεξάνδρου. Οι Αιγύπτιοι τον υποδέχτηκαν με τιμές και τον ονόμασαν διάδοχο των Φαραώ. Εκεί ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, η οποία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.
Ο Αλέξανδρος αποφάσισε να χτίσει στην Αίγυπτο μια μεγάλη πόλη. Όρισε την έκταση της πόλης και χάραξε τους δρόμους της με πολλή τέχνη και την ονόμασε με τ’ όνομά του, Αλεξάνδρεια.
Ο Μ. Αλέξανδρος διέταξε να χτίσουν μεγάλα και πολυτελή ανάκτορα.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΓΑΥΓΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΦΑΣΗ- ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΑΤΕΙΑΣ
Ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις σε μια προσπάθεια να νικήσει και να ταπεινώσει τον Αλέξανδρο. Αλλά και σ’ αυτή τη μάχη στα Γαυγάμηλα, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν τότε, (331 π.Χ.) ο στρατός του νικήθηκε. Ο δρόμος πλέον προς τα Σούσα ήταν ελεύθερος.
Η Μάχη των ΓαυγαμήλωνΌλοι οι θησαυροί της πρωτεύουσας των Περσών έπεσαν στα χέρια του. Ο πόλεμος όμως δεν είχε τελειώσει. Οι συνεχείς επιτυχίες τον οδηγούσαν σε νέες προσπάθειες. Επιθυμία του ήταν πια να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε έτσι απτόητος ως τον Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού ποταμού. Οι στρατιώτες του όμως αρνήθηκαν να συνεχίσουν. Ο Μ. Αλέξανδρος πήρε την απόφαση να γυρίσουν πίσω. Τελικά, έπειτα από απερίγραπτες δυσκολίες, γύρισαν στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε πάρει τέλος (324 π.Χ.).
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Από τα Σούσα ο Μ. Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, την οποία ήθελε να κάνει πρωτεύουσα του κράτους του. Ξαφνικά ο Μ. Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά. Οι προσπάθειες των γιατρών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ο ασθενής χειροτέρεψε. Ετοιμοθάνατος καθώς ήταν, ζήτησε να δει τους στρατιώτες του, με τους οποίους είχε μοιραστεί τόσες χαρές και λύπες. Ένας ένας όλοι οι στρατιώτες πέρασαν από μπροστά του και τον αποχαιρέτησαν. Ο θάνατος του (323 π.Χ.) προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο το στράτευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου